Nu kikar solen fram här bland betongen utanför.

Ser väldigt höstigt och mysigt ut.
Idag är dag 5 efter transplantationen och än så länge går allt bra, men har haft stora besvär av sonden de satte in i torsdags. Den skaver i halsen och är allmänt obekväm. Gör också väldigt ont när jag sväljer och jobbigt att bara dricka. Men får morfin och Alvedon och det går lite upp och ner. Egentligen är det inte så mycket värre än att ha ordentligt halsont. Annars är jag väldigt trött och dåsig och sover rätt många timmar under dagarna. Ibland sover jag bara för att få tiden att gå och för att slippa ha ont.

Sjukgymnasten kommer in varje dag och tjatar på att jag inte får sitta i sängen hela dagarna och att det bara blir jobbigare att återhämta sig när jag kommer hem sen om jag inte rört på mig under den här tiden.

Att få stamcellerna gick väldigt fort, tog nästan exakt en timme. Min syster hade lämnat en perfekt skörd med celler sade personalen. Är tydligen väldigt olika hur koncentrerad mängden blir. Kändes inget speciellt. Hade nästan förväntat mig lite mer pompa och ståt när de kom in med påsen. Att den skulle bäras fram på en sammetskudde med efterföljande procession. Jag påpekade detta för professorn här på avdelningen när han kom in och tittade till mig. Han svarade att han skulle be personalen att framföra en fanfar nästa gång.
Alla sköterskor sade att den 31 augusti är min andra födelsedag och att jag ska be om presenter, så det tänker jag se till att fira varje år.

Dag 12 ska cellerna ha börjat sätta sig på plats i kroppen och det finns då risk för att drabbas av något som heter GVH – Graft versus host. Låter som ett dataspel. GVH innebär att stamcellerna attackerar även frisk vävnad i kroppen och detta är såklart väldigt allvarligt. Det gäller då att läkarna har koll på en om det skulle bryta ut så att de kan sätta in behandling så fort som möjligt.

Så, nu är det bara att vänta och ta en dag i taget och hoppas att mina nya stamceller trivs i sitt nya hem och sen att mina vita blodkroppar börjar gå upp så att jag blir mindre infektionskänslig. Försöker sysselsätta mig med att läsa, musicera och skriva lite. Lyssnar på musik och poddar när jag orkar. Jobbigt att prata för mycket med sonden, så mest hållit mig för mig själv den senaste tiden. Varit skönt att tänka igenom saker och ting.

https://open.spotify.com/album/7rIhZOxiuEieQylkZt50TN…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *